14 юли 2016

Цитати от "Портретът на Дориан Грей" на О. Уайлд

Любовта ми към "Портретът на Дориан Грей" ме накара да искам да споделя и част от цитатите, които си отбелязах от книгата. Разбира се, ще пропусна всеки един, който може да разкрие важна част от сюжета. Случвало ми се е да искам да прочета някое произведение само заради извадка от него, затова смятам идеята за полезна.
Всички цитати от произведението са в превод на Красимира Тодорова, а книгата е на издателство "Кибеа"!

"Изкуството всъщност отразява ония, които го възприемат, а не живота."

"Наистина, скъпи ми Базил, той е Нарцис, а ти си... Е, лицето ти, разбира се, излъчва интелигентност и така нататък. Но красотата, истинската красота свършва там, където започва интелигентността. Интелектът сам по себе си е вече едно допълнение и затова нарушава хармонията на всяко лице. Започне ли да мисли човек, лицето му веднага се превръща само в нос или само в чело, или в някаква друга подобна уродливост. Вземи изтъкнатите представители на която щеш хуманитарна наука. Колко са противни! Изключение правят само духовниците. Но те изобщо не мислят. Осемдесетгодишният епископ продължава да говори това, на което са го учили, когато е бил на осемнадесет години, и като естествена последица запазва добрия си външен вид."


"Има едно-единствено по-лошо нещо на света от това да говорят много за теб и то е - да не говорят изобщо."


"Когато много ми харесват някои хора, никога и никому
не съобщавам имената им.
Да ги назовеш, е все едно да отдадеш част от тях другиму. "

"Да си естествен, е поза, при това, знам го добре, поза, която дразни хората повече от всички други."

"Всеки портрет, нарисуван с чувство, е всъщност портрет на художника, а не на модела. Моделът е чиста случайност, второстепенен елемент.
Не него, а себе си изобразява художникът
върху цветното табло."


"Съвестта и страхът са едно и също нещо, Базил. Съвестта е само другото име на страха, неговата търговска марка."


"Стойността на една мисъл никак не зависи от искреността на човека, който я изказва. Напротив, колкото по-малко е искрен оня, който я изказва, толкова по-голяма ценност има мисълта, тъй като в този случай тя не е изопачена от неговите желания, нито от неговите нужди или предразсъдъци."

"Спорят само умствено недоразвитите."

"Тъжно е, като си го помислиш, но нали Геният винаги надживява Красотата. Тъкмо поради тази причина ние се стремим да се образоваме колкото се може повече. В суровата борба за съществуване искаме да имаме за съюзник непреходното и тъпчем главите си с безсмислици и факти с глупавата надежда да запазим мястото си в живота."

"- Добро влияние изобщо не съществува, мистър Грей. Всяко влияние е безнравствено, напълно безнравствено от гледна точка на науката.
- Защо?
- Защото да влияеш на някого, означава да вселиш в душата му собствената си душа. Той вече не мисли със собствените си мисли и не изгаря от собствените си страсти. Добродетелите му престават да бъдат негови. Пороците му, ако изобщо съществуват пороци, са заимствани. Той става ехо на чужда песен, изпълнител на роля, която не е била написана за него."

"Думи! Най-обикновени думи! Но колко ужасни, колко ясни, ярки и безпощадни бяха те! От тях не можеш да избягаш. И все пак какво изкусително вълшебство криеха те! Сякаш бяха способни да облекат неясните видения в пластична форма, в тях звучеше особена, сладостна мелодия, като мелодията на цигулка или лютня... Обикновени думи! Нима има нещо по-осезаемо от думите?"

"Нищо не лекува така добре душата както вълненията,
а от вълненията може да ни излекува само душата."


"Завиждам на всичко, чиято красота не умира. Завиждам
на този портрет, който нарисува по мен. Защо той ще запази завинаги онова, което аз съм осъден да загубя? Всяка изминала минута отнема нещо от мен и го дава на него.
Ах, ако беше обратното!"


"За да си възвърне младостта, човек просто трябва
да повтори безумствата си."


"Истинският живот е един хаос, но във въображението винаги има безпощадна логика. Именно въображението буди угризенията на съвестта за извършените престъпления. Именно то рисува пред очите отблъскващите последици от тях."



Още за Дориан Грей и портретът му:

Ревю за книгата - тук.
Ревю за филма (от 2009) - тук.
Сравнение между книгата и филма - тук.
Цитати (част 2) - тук.
Цитати (част 3) - тук.

2 коментара:

  1. Много хубав пост! Това е един от най-любимите ми романи, благодаря, че ми припомни и любимите ми цитати от него! *-*

    ОтговорИзтриване